CVT Techniek

Zangles à la Complete Vocal Technique

Zangles à la Complete Vocal Technique

Complete Vocal Technique (CVT) is een op onderzoek gebaseerde techniek die alle geluiden in alle stijlen dekt. Alle geluiden zijn op een gezonde manier te produceren. Dit is waarom het Complete Vocal Technique heet. Door verschillende elementen van een geluid apart van elkaar te leren gebruiken en naar eigen inzicht en smaak te veranderen en te combineren kan je precies het geluid creëren dat jij mooi vindt. Dit is wat elke zanger of zangeres uniek maakt.

Complete Vocal Technique toegelicht door Cathrine Sadolin, die de methode ontwikkelde.

De 4 belangrijkste onderwerpen binnen CVT zijn:

  • De 3 basis principes: Ademsteun, Twang en het voorkomen van een vooruit gestoken kaak en onnodige lipspanning.
  • De 4 modes, oftewel ‘versnellingen’ waarin gezongen kan worden: Neutral, Curbing, Overdrive en Edge
  • Klankkleur: van licht tot donker.
  • Effecten: van vibrato tot distortion tot grunting tot vocal breaks etcetera. (Ja, het kan allemaal op een gezonde manier!)

Lesmethode

Als CVT docent bemoei ik me niet met jouw unieke en individuele kijk op hoe een nummer moet klinken. Jij bent de artiest en ik help je het gewenste geluid of de gewenste effecten op een gezonde manier te maken. Wil jij het Ave Maria vanuit je tenen op vol volume uitschreeuwen: ik help je dit op een gezonde manier te doen. Als docent sta ik in dienst van jou als muzikant, niet andersom. Heb je echter inspiratie of nieuwe ideeën nodig? Dan help ik je graag op weg met tips om een nieuwe weg uit te stippelen. Of je links of rechts gaat, dat bepaal jij!

De lesmethode werkt heel praktisch en concreet en houdt rekening met hoe elke individuele student het snelste leert. Zo wordt er aandacht besteed aan uitleg over anatomie en fysiologie, worden er veel geluidsvoorbeelden gegeven, wordt er gebruik gemaakt van illustraties en uitleg over sensaties (hoe voelt het).

Tevens krijg je een lading tips mee hoe je thuis het beste kunt repeteren.

Maak een afspraak

Voor meer informatie over Complete Vocal Technique en het Complete Vocal Institute: http://completevocalinstitute.com